Kommunen er pålagt å føre tilsyn med aktørene og byggeprosjektene for å påse at bygg oppføres med god kvalitet, og at aktørene i bransjen er seriøse. Annen hvert år velger departementet ut to områder som kommunen skal prioritere å føre tilsyn med.
For 2022 og 2023 skal kommunen føre tilsyn med følgende to områder:
- Dokumentasjon for oppfyllelse av krav til sikkerhet mot naturfarer, jf. SAK 10 § 5-4
- Etablering av hybler eller boenheter i eksisterende bygg, jf. SAK 10 § 2-1, jf. 2-2
Sikkerhet mot naturfarer
Klimaendringer øker sannsynligheten for naturfarer (se temaveiledningen om utbygging i fareområder og klimaendringer på DiBK sine nettsider). For å unngå fare for liv og helse, er det viktig å se til at en byggesøknad inneholder riktig dokumentasjon for oppfyllelse av krav til sikkerhet mot naturfare. Kommunen skal derfor prioritere tilsyn for å sørge for at det foreligger blant annet dokumentasjon for kartlegging av det aktuelle byggeområdet, og at denne er grunngitt og etterprøvbar.
Ved hjelp av informasjonen i en områdeanalyse kan man utarbeide et grunnlagsdokument for arbeid med byggesøknader.
Norkart tilbyr områdeanalyser, og du kan bestille digitalt - Dette kan du lese mer om her.
Unngå brannfeller
I mange tilfeller bruksendres eller oppdeles boliger ulovlig for å få best mulig utnyttelse av boenheten. Dessverre medfører dette i mange tilfeller brannfeller, noe som i verste konsekvens medfører at liv går tapt. For å unngå dette, ønsker departementet at kommunen fører tilsyn med hybler og boenheter for å se til at disse er i tråd med regelverket, slik at de som bor der har trygge boforhold med god bokvalitet
På Direktoratet for Byggkvalitet sine sider kan du lese mer om når en bruksendring er søknadspliktig.
Hvordan påvirker dette deg som ansvarlig søker?
Hvis kommuner åpner et tilsyn i din byggesak, har du som søker et koordineringsansvar. Det er også ditt ansvar å legge frem søknad om tillatelse, og dokumentasjon knyttet til denne.
Hvis tilsynet avdekker mangler i dokumentasjonen, og dette har betydning for saksbehandlingen, kan dette føre til at saksbehandlingstiden stoppes.